fredag, november 18, 2005

Tre anledningar till att besöka Lappis

Safarikänsla. Från den öppna, flashiga golfbilen får man en ordinär sightseeingresa genom det tegelröda gettot (detta förutsätter visserligen att man är tjenis med SSSB som äger bilarna, men det är inte helt osannolikt att de tar emot mutor). Här kan man skåda spanjorer som letar spår av snö, japaner som grillar dygnet runt – året om och tyskar som försöker förbereda sig inför den hårda, svenska vintern genom att härda sina bleka kroppar med bad vid Lappis beach.

Wallraffa studentlivet. Här trängs 2500 spanjorer, fransmän, kineser, irländare, amerikaner och svenskar. Det kan vara det enda stället i Sverige där integrationspolitiken verkligen fungerar. Testa själv. Bjud in dej själv i ett korridorskök, skåda fransmännens brie- och vinlager som trängs bredvid spanjorens upphängda korvar och svenskens skygga blick. Vallfärda över lappisslätten vid fyra-snåret en fredagsmorgon med resten av hopen glada snubbar och snubbor. Förundras över att folk pratar med varandra utan den där misstänksamma blicken som skriker ut du-känner-inte-mig-är-du-ett-förrymt-psyko?
Gå på valfri efterfest hos en spanjor eller kvarta i en brun plyschsoffa i något kök. Vakna upp till hasande-flip-flops-ljud från korridoren. Sno ölburkssamlingen (hushållskassan), släpa dej ner till Lappis torg. Njut av lördagstystnaden och räkna antal mjukisbrallor. Panta din ölburksfångst och dra med dej fryst kapprischåsa till en närliggande ugn. Bjud en norsk, lär dig finska eller häng med en okänd fransman resten av dagen.

Tisdagsskriket. Ta med en vän och upplev befrielsen. Klockan 22:00 varje tisdag ska all ångest inför annalkande tentor ut. Fönster och dörrar slås upp prick, sen har man cirka fem minuter på sig att tömma ångestblåsan. Skrik, klagosång och allehanda instrument är kutym. Utröna vem av skrikarna som bär på mest ångest och försök sedan att bräcka fanskapet. Försök tajma tentaperioden för full ångestskrikseffekt.

1 kommentar:

Fatima sa...

Åh, det finns inget vackrare än att vallfärda över lappisslätten i soluppgång! Käka i köket och prata med utländska grannar. "I'm Fatima Emmas friend"